Slovenija uvodi elektronsku naplatu cestarine

Cestarine u Sloveniji

Slovenija uvodi elektronsku naplatu cestarine Istaknuto

U Sloveniji će sljedeće godine započeti elektronska naplata cestarine za teška vozila što znači da će vozači dobiti još jednu "kutiju" na vjetrobranskom staklu. Naplata cestarine za laka vozila do 3.500 kg ostaje kao i prije s vinjetama.

U slovenskoj mreži autocesta i brzih cesta koja iznosi oko 540 km autocesta i brzih cesta postavit će se 126 fiksnih portala za elektronsku naplatu cestarine. Sustav će koristiti DSRC (Dedicated Short Range Communication) tehnologiju s frekvencijom od 5,8 GHz što će omogućiti bežičnu komunikaciju između kontrolnog uređaja i uređaja u vozilu.

Od ukupno 126 portala 15 će ih imati i dodatnu opremu za nadzor prometa (kamere i radari). Najavljeno je da će elektronska naplata gospodarskih vozila (kamiona, autobusa i ostalih vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tona) cestarine krenuti s početkom 2018. godine.

Više informacije u tiskanom izdanju našeg magazina koji izlazi 9. lipnja.

Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge