Cummins Aeos

Cumminsov električni kamion Istaknuto

U očekivanju Teslinog električnog kamiona koji je najavljen za kraj rujna, iznenada se pojavio Cummnis Aeos, kamion s električnim pogonom i dosega 160 km.

Amerikanci, kao i obično, misle da s njima sve počinje i završava što to vrlo često nije slučaj, a pogotovo kad su u pitanju kamioni. Kamioni s one strane oceana debelo zaostaju za europskima, a ono što vrijedi je opet stiglo iz Europe.

Digla se dosta velika prašina oko najave Tesle da će predstaviti kamion s električnim pogonom iako u Europi već imamo dosta takvih primjera koji dolaze od velikih proizvođača, odnosno neovisnih tvrtki koji svoje pogone ugrađuju u šasije postojećih modela.

Bilo kako bilo u očekivanju Teslinog elektro-tegljača, iznenadio nas je – Cummins! Proizvođač motora je u svom tehnološkom centru u Indiani predstavio Aeos, prvi Cumminsov kamion s nultom emisijom, ali je najavio i revolucionarni dizel motor koji bi se u prodaji trebao naći 2022. te također i hibridni pogon.

Električni kamion je američki Class 7 (najveća dopuštena masa 35 tona) koji umjesto dizel motora ima baterije kapciteta 140 kWh s kojima može dosegnuti cca 150 km (100 milja) dok se doseg može povećat do 450 km (300 milja) s dodatnim setom baterija.¸

Osim uobičajene rekuperacije odnosno regenerativnog kočenja s kojim se dio energije opet vraća u akumulatore, Aeos ima krov sa solarnim panelima s kojim se također uhvati nešto struje. Kabina je aerodinamički oblikovana s kamerama koje su zamijenile retrovizore i tako smanjile otpor zraka.

Cummins će pogonski sklop koji je u Aeosu nuditi ponuditi tržištu 2019., a u najavi je i serijski hibridni pogon (range extender) s kojim bi doseg mogao biti oko 500 km.

Posljednja izmjena Petak, 01.09.2017. 11:51
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge