De Rooy i Iveco prestigli Kamaze

Dakar rally 2017

De Rooy i Iveco prestigli Kamaze

Nakon problema u trećoj dionici De Rooy je s dvije uzastopne pobjede u dionicama 4. i 5. uspio nadoknaditi zaostatak i izbiti na čelo ukupnog poretka ispred Kamaza.

Nakon pet dionica ovogodišnji Dakar rally je došao do polovice puta kada su posade imale dan odmora (u nedjelju), a treba istaknuti i da je šesta dionica, koja je trebala biti vožena u subotu, otkazana zbog lošeg vremena.

Zbog kiše i blata koji su predviđenu dionicu Oruro-La Paz u Boliviji učinili neprohodnom, organizatori su je odlučili otkazati pa će se natjecanje nastaviti u ponedjeljak dionicom La Paz – Uyuni.

Nakon tri etape i velikog zaostatka kojeg je imao, činilo se kako je obrana naslova za De Rooya nemoguća misija, ali izgleda da je Nizozemac to doživio kao poticaj i počeo vraški tjerati svog Iveca.

Nakon velike borbe s Mardejevom u Kamazu, De Rooy je uspio pobijediti u četvrtoj dionici, a iza njih su bili Šibalov i Sotnikov u Kamazima te Villagra u Ivecu. Obzirom na loš rezultat Nikolajeva koji je pao na treće mjesto, vodstvo u  ukupnom poretku je preuzeo Sotnikov dok je na drugoj poziciji bio Villagra u Ivecu.

De Rooy je s ovom pobjedom skočio na peto mjesto i smanjio zaostatak za vodećim na nešto više od 14 minuta.

Peta dionica u duljini od 438 km vozila se od Tupiza do Orura i bila je podijeljena u dva dijela. No zbog jako lošeg vremena, jake kiše i tuče dionica je skraćena i vožen je samo prvi dio.

Na početku je najbrži bio Čeh Kolomy u Tatri, ali je De Rooy "stisnuo" gas te na kraju bio najbrži s 12 minuta prednosti ispred Nikolajeva u Kamazu. Treći je bio Mardejev, a Villagra koji je do tada bio treći u ukupnom poretku je završio tek 16.

Nakon pet dionica De Rooy je peti vozač koji se nalazi na čelnoj poziciji što dovoljno govori o izjednačenosti i neizvjesnosti natjecanja. Ostaje za vidjeti hoće li će se Nizozemac tamo zadržati dulje od ostalih budući da drugoplasirani Nikolajev zaostaje 2m23s, a treći Sotnikov 6m36s, što ne ostavlja nimalo prostora za opuštanje.


Video sadržaj

Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge